Volver al sitio

Quants anys humans té el teu gos?

Es desmenteix la creença que 1 any de gos equivalent a 7 anys de persona

24 de agosto de 2020

Quina edat té el meu gos en anys humans?

Es desmenteix la creença popular que 1 any de gos equivalen a 7 anys d'humà.

Un estudi realitzat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Califòrnia a San Diego (EUA) ha ideat una fórmula molt més precisa per calcular l'edat d'un gos.

Per aconseguir la fórmula es valoren els canvis químics en l'ADN a mesura que els animals envelleixen.

Les persones i els gossos no envelleixen a el mateix ritme, de manera que no podem comparar les seves edats de manera lineal, com sí ho fa la regla de 1: 7 anys.

Pel que fa a l'envelliment molecular, els gossos envelleixen ràpidament al principi de la seva vida i l'envelliment disminueix a mesura que avança la seva vida. Així doncs, quan els gossos són joves, envelleixen més ràpidament que les persones.

Un gos de 1 any és similar a una persona de 30 anys. Un de 4 anys, a una de 52. Un gos de 6 anys, estaria prop dels 60 humans. A partir dels 7 anys d'edat, l'envelliment del gos s'alenteix. Un clar exemple és que un gos d'un any ja es considera fisiològicament madur. És més, una gossa de 9 mesos ja pot tenir cadells, la qual cosa desmenteix la regla de 1:7 anys. L'estudi es va realitzar en gossos de la raça Llaurador Retriever i va revelar una nova fórmula per comparar l'edat canina-humana: edat humana = 16 ln (edat del gos) + 31. Amb aquesta nova fórmula, un gos de 8 setmanes tindria uns 9 mesos humans (etapa infantil on els cadells i els nadons desenvolupen dents). La mitjana de 12 anys de vida dels Llauradors equivaldria a l'esperança de vida humana mundial de 70 anys.

I el teu gos ... quants anys d'humà té?